W weekend mieliśmy okazję wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych dla dzieci zorganizowanych przez „Dzieciaki w formie”, zajmujace się kreatywnym organizowaniem czasu dla dzieci. Spośród oferty „Dzieciaków w formie” możemy wybrać m.in. warsztaty kulinarne dla dzieci oraz zajęcia sportowe (jazda na kucykach, jazda na rolkach, pływanie, karate). W najbliższym czasie w ofercie pojawią się także warsztaty artystyczne.

„Dzieciaki w formie” swoją działalność prowadzą głównie w Krakowie, a mieszkańcy Warszawy i okolic mogą korzystać z warsztatów kulinarnych.

Warsztaty kulinarne są prowadzone przez Asię Mentel, właścicielkę popularnego bloga kulinarnego Book me a Cookie i miłośniczkę zdrowej kuchni. Asia ma świetny kontakt z dziećmi. Obserwując ją widać, że lubi dzieci, lubi spędzać z nimi czas i sprawia jej to wielką przyjemność. Uczucia są odwzajemnione ze strony dzieci, które bardzo chętnie biorą udział w zajęciach. Zajęcia prowadzone są sprawnie, prowadząca panuje nad grupą a dzieci nie mają możliwości i czasu znudzić się lub zniechęcić. Cały czas są wciągane do wspólnej zabawy, ugniatania, wałkowania, wąchania nowych zapachów, próbowania nowych smaków. Asia pokazuje im różnice między dodawanymi produktami, pokazuje jak odmierzać potrzebne składniki, jak mieszać i zagniatać. Przy każdej czynności przypomina dzieciom o zasadach bezpieczeństwa w czasie gotowania oraz zachowaniu higieny – mycie rąk, sprzątanie itp.

Przepisy, które Asia proponuje na warsztatach to propozycje zdrowej kuchni, opartej na naturalnych składnikach. Potrawy są bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu i pięknie pachną. W przerwach technicznych (np. w oczekiwaniu aż potrawa się upiecze), Asia organizuje dzieciom czas na zabawach plastycznych i innych animacjach dostosowanych do wieku uczestników. Nie ma czasu na nudę.

Tematem warsztatów, w których braliśmy udział były ciasteczka z owocową niespodzianką. Każde dziecko miało okazję spróbować wyrobić ciasto, a następnie mali kucharze samodzielnie rozwałkowywali ciasto, wycinali ciasteczka i napełniali je wybranymi owocami. Efekt końcowy bardzo się podobał. Ciasteczka były pyszne i obłędnie pachnące.

Warsztaty prowadzone są z podziałem na poszczególne grupy wiekowe. Odbywają się raz w miesiącu w Krakowie i Warszawie. Ich koszt to 30 zł/dziecko. Od jesiennej edycji można skorzystać z opcji wykupienia karnetu na 3 zajęcia w cenie 75 zł.

Poniżej przedstawiam jesienny program zajęć kulinarnych:

Wrzesień – warsztaty śliwkowe
Pierwsze jesienne warsztaty proponują zapoznanie się z różnymi rodzajamu śliwek, ich smakiem, zapachem, a także z pysznymi przepisami kulinarnymi z ich udziałem. Co powiecie na śliwki zapiekane w cieście i śliwkowy koktajl z miodem? Mniam. Aż ślinka cieknie na samą myśl.
Termin: 22.09.2012 (Kraków), 29.09.2012 (Warszawa)

Październik – kuchnia dyniowa
Tuż przed Halloween dzieciaki powycinają dynie, a następnie dowiedzą się jak można wykorzystać ich pyszne wnętrze.
Termin: 20.10.2012 (Kraków), 27.10.2012 (Warszawa)

Listopad – warsztaty jesiennych tart
Kolejny raz mali kucharze będą mogli sami zadecydować jakich składników użyć do wypieków. Jaką tartę stworzą? Na słodko czy wytrawnie?
Termin: 17.11.2012 (Kraków), 24.11.2012  (Warszawa)

Więcej informacji o warsztatach kulinarnych znajdziecie na stronie organizatora DZIECIAKI W FORMIE

Sprawdźcie też Halloween’ową niespodziankę od DobreDlaDziecka – interaktywną dynię, którą możecie wycinać nie brudząc sobie rąk!
Znajdziecie ją pod poniższym adresem:
http://www.dobredladziecka.pl/halloween/

Tylko nie zapomnijcie wysłać jej znajomym!

Sprawdź również: