Z okazji Halloween podawałam przepis na gulasz z dyni, który można zrobić z resztek miąższu wyciętego z dyni. Podaję teraz ten przepis osobno, bo dużo osób o niego pyta i trudno go znaleźć wśród moich postów. Przepis zapożyczony jest od koleżanki Emilki, której serdecznie za niego dziękuję. Mojej całej rodzince bardzo smakuje, nawet mojej córce która niezbyt lubi fasolę.

Składniki:

0,5 kg miąższu dyni
0,5 kg wołowiny
3 szkl. bulionu
1 szkl. fasoli jasiek
1 puszka krojonych pomidorów
2 czerwone papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki majeranku
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
sól
pieprz.

Wykonanie:

Fasolę należy namoczyć na całą noc, a następnie gotować ją przez godzinę. Wołowinę, dynię i paprykę kroimy na kawałki, a cebulę i czosnek siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i czosnek i razem podsmażamy. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, bulion oraz przyprawy i gotujemy przez godzinę. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę, dynię i paprykę, przyprawiamy i gotujemy kolejne 40 minut.

To jest naprawdę pyszne danie, lekkie i delikatne w smaku. Gulasz można podać w efektowny sposób w wydrążonej dyni, podgrzewając ją w piekarniku przez 30 minut.

Sprawdź również: